Imams tegen Pastors

1 mei 2007 Mijn vrouw was behoorlijk boos toen ik belde dat onze geplande barbeque van komend weekend niet door ging. - Je zou toch geen andere plannen maken. Wie gelooft nog een muezzin als jij! - Het ligt anders Kevser! We hadden aan de kerken in de stad voorgesteld om aanstaand weekend een vriendschappelijke voetbalwedstrijd te gaan spelen. We waren er niet zo zeker van of het zou lukken. Wie heeft nou zijn agenda vrij voor over 4 dagen in Nederland? Ze waren erg enthousiast en zeiden ja! - Het kan mij niet schelen. Het is al zelden goed weer in dit land. Je was toch vrij? Oom Ziya van familie Kalkisim zou toch voor jou invallen? - Dit is een unieke kans. We gaan een positieve boodschap geven aan de samenleving. - Ik had Ozkan enzo ook uitgenodigd. Jullie kunnen toch zondag spelen? Ik had filodeeg gekocht en zou vandaag al beginnen met borek enzo. - Zondag zouden ze niet spelen Kevser. TV zenders komen er ook schijnt, uitstel zit er echt niet in. - O ja! dan wil ik ook mee, misschien kom ik dan op TV - Wat moet je op TV? Het is een grote zonde! 2 Mei 07 Het ochtend gebed had ik net begeleid - wat trouwens altijd mijn taak is zegt de imam. Ik mag altijd dit soort minder populaire tijden begeleiden terwijl hij een paar uurtjes langer uitslaapt. Ik hoor hem nooit op een Ramadan feest bijvoorbeeld zeggen: 'Hurrem, ga jij deze keer het gebed voor?' - toen de tefeloon ging. Het was Fethi hodja van de stichting. Ik kreeg buikpijn toen hij zei dat de Marokkaanse imams ook mee wilden doen. - Nee Fethi hodja! Een Marokkaanse imam gaf vorig jaar geen hand aan een minister en de media maakte ons allemaal onaangepast, achtergebleven en middeleeuws. Ze trappen weer trammelant hoor! - Het is maar een voetbalwedstrijd Hurrem, wat kan er nou gebeuren? We geven vooraf aan dat we geen vrouwelijke scheidsrechter willen, dan krijgen we deze toestanden niet. - Beginnen ze straks een ruzie op het veld. - Onzin, een gelovige moslim maakt nooit ruzie. - Kijk, ik krijg hier buikpijn van. En dit betekent dat dit niet goed afloopt. Ik vertrouw de Marokkaanse imams niet. - We zijn al akkoord gegaan, sterker nog: we hebben  de Pakistaanse en de Surinaamse moskeeen ook uitgenodigd. Misschien doen ze ook mee... - ???? 3 mei 07 - Hallo, ik was op zoek naar Meneer Hurrem... - Ja, dat ben ik - Ik ben Gerolf van de Kerkhof, ik ben van de wedstrijd comité vanuit de gereformeerde kerk. Ik loop de groepen langs om de tekst af te stemmen die we voor de wedstrijd willen versturen naar de pers en dergelijke. Ik zou de inhoud met u of met de imam willen bespreken. - Ik moet zo het middag gebed voorbereiden en ben pas over anderhalf uur klaar. En de Imam is er helaas nog niet. - Daarna schikt het mij weer niet. Hmm.. Als ik een concept tekst opstel en per mail even naar u stuur? Kunnen we dit op deze manier oplossen? Als u bepaalde dingen in de tekst wilt hebben kunt u het alvast mondeling doorgeven. - Ik heb geen verstand van email. Kunt u het misschien faxen? - Is goed, als u mij het faxnummer meegeeft kan ik het vanavond faxen. - Prima. Van mij mag het een korte tekst worden, gewoon broederschap van monotheïsme, overeenkomsten enzo. Uiteindelijk zijn allebei de religies een Abrahamitische religie toch? - Euh.. is goed, ik fax een concept, kijk er even goed naar. Tenslotte moeten we niet naar de discussiepunten maar de overeenkomsten zoeken toch? - Ja, klopt! 4 mei 07 voor de vrijdaggebed  

– Hurrem, er is een fax gekomen, maar mijn Nederlands is niet genoeg om het te beoordelen. We moeten dit sowieso doorsturen naar de stichting voor de goedkeuring.

– Laat mij maar kijken, ik kan wel redelijk Nederlands.

-……..

-…….

– En? begrijp je een beetje wat ze zeggen?

– Ja, verbroeding van sport enzo, maar niets over monotheïsme en dergelijke waar ik het over had. Stuur het maar door naar de stichting, voor alle zekerheid. Ze laten het vertalen door een tolk en ze analyseren het grondig.

4 mei 07 voor de avondgebed

– Hurrem! Fethi hodja belde. Er zit niets over de gezamelijke standpunten in de religie, onze monotheïsme of de Abrahamitische religies. Heel veel broederschap, migratie, integratie, respect voor democratie, enzovoort. Hij zegt: ‘Alsof wij wel de Sharia willen…’

– Laten we gewoon afzeggen hodja! ik zeg het je: dit gaat niet goed.

Kan niet! Fethi hodja heeft er ook een beetje spijt van, maar ‘we kunnen het niet meer terugdraaien’ zegt hij. We hebben hier zoveel publiciteit over gemaakt. Morgen komen er Turkse en Marokaanse imams uit Haagse en Rotterdamse moskeeën. Ook nog een Pakistaanse en twee Surinaamse imams met hun eigen publiek enzo. De wedstrijd is om negen uur in Voorburg zodat iedereen voor het middag gebed  weer terug kan zijn. Mensen moeten minimaal sportkleren, voetbalschoenen en scheenbeschermers hebben. Bel jij onze mensen rond?

– Zie je? Ze zijn ook bang van de Marokkanen, ze verplichten de scheenbeschermers.

– Nee Hurrem. Scheenbeschermers zijn altijd verplicht tegenwoordig.

5 mei 07

08:30Stichting moskee

– De Imams uit Rotterdam zijn nog onderweg. Ze moesten weer op Avni hodja wachten. En nog geen teken van de Pakistaanse imam. Wat doen we Fethi hodja?

– Bel Avni hodja maar dat ze direct naar Voorburg komen. Op de Pakistaanse imam kunnen we niet meer wachten, laten we maar rijden…

08:50 Voorburg voetbalclub

– Collega’s, deze douches hebben geen gordijnen?

– In Nederland douchen de voetballers zo papa…

– Ga weg!

– Vallah! In Turkije is het ook zo bij voetbalclubs, dat zegt mijn broer Ahmet.

– Ik zal er voor zorgen dat Ahmet stopt met voetballen. Wist ik veel dat het allemaal zo ging…

– Gardash! deze broeken zijn hoger dan de knieen? Niemand heeft ons hierover verteld.

– Marokkaanse collega heeft gelijk

– Zal ik de club van onze Marokkaanse jongens bellen, ze kunnen binnen half uur hier zijn met de langere voetbalbroeken

– Nee, half uur is veel te laat…

– We kunnen ook met trainingsbroeken spelen?

– Ik zal het aan de pastor vragen.

– Meneer de Pastor. Onze imams willen terecht niet met deze veel te korte broeken spelen. Is het heel raar als we met de trainingsbroeken voetballen?

– Ehm… jah, kan wel?

– Volgens ons geloof mogen we niet zo bloot publiekelijk optreden. de Marokkaanse imam zegt binnen een half uur wel goede broeken te kunnen regelen.

– Hij is de pastor niet maar de voorzitter van orgelcommisie van onze kerk meneer imam… In uw land spelen ze toch ook toch met korte broeken?

– Bedankt voor het corrigeren. Ik wist zijn functie niet dus dan gebruik ik toch een hoge functie uit respect zo doen we het bij ons. Goed voor de positieve communicatie namelijk. Wie bent u trouwens mevrouw?

– is onze pastor beste imam. Ik zou zeggen, gewoon voetballen met de trainingsbroeken. Gezien de tijd namelijk.

– Ik ben niet de imam maar de muezzin van de moskee. Praten jullie continu namens elkaar? Nu we het er toch over hebben; waarom staat in de tekst niets van wat ik vertelde aan u? Abrahamse religies enzo? Waarom heeft u anders de moeite genomen om naar ons te komen als jullie toch niets van de moskeeën zouden opnemen in de tekst?

– Er was best veel discussie over de tekst, we konden het niet zo eens worden over die punten…

– Ik snap het niet. Moeten we jullie akkoord hebben dat we in dezelfde god geloven?

– Nee, het punt is dat niet iedereen gelooft dat jullie geloven in dezelfde god als waar wij in geloven. En dat strookt niet met jullie geloof.

– ??

– Hurrem. Laten we het niet meer hebben over de tekst. Bedankt mevrouw pastor. Ik zal tegen de collega’s zeggen dat ze met de trainingsbroeken mogen voetballen.

– Maar hodja, hoe kunnen ze nou stellen dat onze god anders is dan hun god? Weten ze niet dat de orthodoxe Grieken in Turkije hun god Allah noemen? Stellen we bijvoorbeeld hun heilige drie-eenheid ter discussie uit respect? Hoezo zoon van god?

– Hurrem, het doel is een positief signaal te geven aan de maatschappij. Alsjeblieft ophouden met deze discussie.

– Hodja, trouwens; waarom heeft deze pastor een voetbal tenue en voetbalschoenen  aan?

-????

***

7 mei 07  Turkse krant buitenlandse nieuws pagina

Wedstrijd Imams vs. pastors in het water gevallen

Den Haag – De vriendschappelijke wedstijd die georganiseerd was tussen de Islamitische en de christeljike religieuze medewerkers in Den Haag is afgelast omdat de imams bezwaren hadden tegen de vrouwelijke tegenspelers.

Imams zeiden eerst dat ze volgens hun geloof niet in aanraking mochten komen met vrouwen. Het kerkbestuur had begrip voor het bezwaar en ging akkoord met de imams. Maar de collega kerkelijke medewerkers gaven aan niet te gaan voetballen als de vrouwelijke collega’s niet mee zouden doen. Toen de partijen het niet eens konden worden is de wedstrijd afgelast.

 

Leave a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.