Turks-Nederlandse brengt autobiografisch boek uit over autisme

De Turks-Nederlandse Birsen Basar (24) debuteert als eerste jongvolwassene met haar autobiografische boek over autisme in Turkije. In april, de maand van autisme, zal ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ verschijnen in Turkije.

“In Turkije is autisme als het ware onzichtbaar bij jongvolwassenen. De diagnose wordt alleen gesteld bij jonge kinderen die een heel ernstige vorm van autisme hebben. Veel mensen daar geloven me niet als ik zeg dat ik autisme heb, ook omdat ik een hbo-opleiding heb voltooid.” Het feit dat Nederlandse artsen pas laat de diagnose bij haar stelden wijdt Basar aan het feit dat bij allochtone kinderen vreemd gedrag nogal eens aan de cultuur wordt geweten”

Basar heeft contact gemaakt met allerlei organisaties in Nederland om na te gaan wat ze doen aan autisme en allochtonen. Met de Nederlandse Vereniging van Autisme zet ze een werkgroep op over autisme en allochtonen. Basar is voornemens een stichting voor allochtone mensen met een beperking op te richten en als ervaringsdeskundige lezingen en voorlichtingen geven in Nederland en Turkije.

In haar boek beschrijft Birsen op heel concrete en directe wijze haar ervaringen in het middelbaar en hoger onderwijs, stage en werk. Omdat zij vanwege haar autisme vanaf haar jongste jaren moeilijk sociale contacten kon maken, had zij tijdens haar opleiding de grootste moeite met groepswerk en projectwerk. Haar boek beschrijft beeldend de dagelijkse strijd van een jong autistisch mens om zich staande te houden in een school- en leefwereld waar ze voortdurend beoordeeld wordt op de sociale vaardigheden, die ze door haar aandoening niet bezit.

Birsen Basar’s ‘Ik wil niet meer onzichtbaar zijn’ is vanaf september 2010 ook verkrijgbaar in Nederland.

Bron: Vrouwenindemedia.nl

Leave a comment

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.